Enkle tips der hjælper bådejere at tjekke VHF antennens tilstand

Shakespeare ART3 Antenne tester
Et skibs VHF antenne er et af de vitale led i kommunikationskæden ombord. Regelmæssig kontrol og prøvning er nemme trin bådejere kan tage i retning af at sikre dette vigtige udstyr fungerer korrekt, når det er nødvendigt.

Antennens vedligeholdelse begynder med en simpel visuel inspektion. Tegn på slid, der kan påvirke systemets ydeevne omfatter store revner eller brud på glasfiber indkapslingen af antennen. En VHF antennepisk lavet af metal, der er bøjet eller hakket kan give problemer.

Ud over antennen selv, kan løse stik eller dem med overdreven korrosion forstyrre kommunikationen. Lige så vigtigt, skal hele længden af coaxsial kablet mellem radio og antenne undersøges for at sikre, at det ikke er bøjet, knust eller skåret. Beskadiget kabel skal udskiftes.

Før hver tur på vandet, bør radio systemet testes. En simpel metode er at foretage en række transmissioner til en vens båd, fra en række af kendte afstande på en ikke akut kanal. Begge ejere kan så vurdere kvaliteten af hinandens transmissioner.

Udførelse af en solo-test kan gøres ved at tune ind på en fjern VHF vejrstation. Efter afbrydelse af antenne på radioen, skal signalet svækkes eller helt forsvinde. Genindsættes bare spidsen af coax stikket skal et signal produceres, som skal forbedres, når stikket er fuldt genindsat. Hvis, i stedet, signalet forsvinder igen, kan der være problemer med stik eller antenne. Ligeledes kan der, hvis vridning med stikket forårsager store ændringer i signalstyrke, være defekt forbindelse i selve kablet.

Mere præcis og sofistikeret test kommer ved hjælp af en måler, der måler systemets ydeevne. ScanMarine DK tilbyder ART-3 Antenne Radio Tester fra Shakespeare, en prismæssigt overkommelig metode at sikre sig at både VHF radio og VHF antenne yder deres bedste. Shakespeare ART-3 radio er enkel at benytte. ART-3 tester udgangseffekt, antenne VSWR (effektivitet) og modtager funktionalitet. Designet med bådejere i tankerne kan ART-3 på en let aflæst indbygget skala vise udgangseffekt på op til 30 watt. Den har et internt batteri men kan også tilsluttes bådens 12V DC strømforsyning.
At have en god backup plan på plads er også vigtigt, i tilfælde af en antenne fejl eller uheld. At have en nød antenne ombord giver tryghed og sikkerhed i tilfælde af en nødsituation. Shakespeare 5911 og V-Tronix SL156 nød antenner tilbyder hver især den ideelle løsning, og begge er kompakte og lette at stuve ned.

ART-3 testeren kan købes hos din lokale bådudstyrs forhandler